Edzőlesen

2019. október 03. 11:01 - s_ben

660x371_sport1de.jpg3 nap telt el a Fiorentina elleni vereség óta, azóta égnek a különböző portálok és folyamatos a találgatás, hogy ki veheti át a Milan padját Giampaolótól a Genoa elleni meccset követően - már ha átveszi. Mi megpróbáltuk összegyűjteni a híreket, pletykákat az edzőkérdéssel kapcsolatban (és kicsit véleményezni is őket), hogy átláthatóvá tegyük a helyzetet.

Kezdjük azzal, hogy hivatalos nyilatkozatot, állásfoglalást keveset olvashattunk a témában, így simán benne van - főleg az olasz sajtó esetében -, hogy rengeteg kacsával árasztottak el bennünket az elmúlt napokban. Ami biztos, hogy a Gazidis-Maldini-Boban hármas 2 órával a Milan-Fior lefújását követően hagyta el a stadiont, és érkezett Paolótól egy Giampaolót védő, kézmosó nyilatkozat. Azóta kiderült, hogy a Maldini-Boban páros (akiknek a Corriere szerint szintén veszélyben az állásuk) között van némi ellentét a kérdésben, hiszen Maldini az, aki védi a Mistert, a horvát pedig állítólag már az Inter elleni vereség után menesztette volna. Ezt mondjuk alátámasztja Zvone fiának Instagram-posztja is, amiben a srác kizárólag Giampaolót teszi felelőssé a pocsék szezonkezdet miatt. Hozzátesszük, hogy jó lenne hallani valamit Gazidisről is, hogy ő vajon miképp vélekedik az edzőkérdésről, de lassan megszokjuk, hogy az évi 4 millát kereső vezérigazgatónk kissé megbújik a háttérben.

Vegyük sorra a jelölteket

  • Shevchenko. Alig fújták le a Fiorentina elleni tragédiát, a tuttomercatoweb már be is dobta az ukrán nevét. Olaj volt a tűzre a sajtónak, hogy Sheva egyébként Milánóban tartózkodott a héten (az Atalanta-Shakhtar BL mérkőzésen kint volt a San Siróban is), így felerősödhettek a teóriák. Viszont Andrij jelenleg Ukrajna szövetségi kapitánya, egy komoly projekt része, amit valószínűtlen, hogy csak úgy ott hagyna a Milan hívására. Ezt meg is erősítette nyilatkozatában:

Imádom a Milant, de a klub nem keresett meg és nem is gondolok rájuk. Jelenleg Ukrajna edzője vagyok és minden energiámat az országomnak szentelem, s annak, hogy a 2020-as Európa Bajnokságra kijussunk.

  • Allegri. A Mediaset (vigyázzunk ezzel a lappal, jópár hápogó hírt belengettek a nyári mercato alatt is) hozta le, hogy kapcsolatba léptünk a hatszoros olasz bajnok edzővel, és a Giornale is írt róla, hogy a Milan "egyetlen opciója" jelenleg Max. Ezzel szemben a többnyire jól informált újságíró, Fabrizio Romano arról posztolt a héten, hogy Allegri angolul tanul, és Ole Gunnar Solskjaer helyére pályázik a Unitednél - amire jó esélye lehet, révén, hogy a norvég edző alatt is erősen inog a pad. Valószínűleg Allegri számunka utópisztikus opció.

 

  • Mourinho. Valójában számításba sem jött nálunk portugál, ő az igazi utópia, de inkább bevettük a listába, hiszen rengeteg drukker álmodozik a jelenleg Angliában, a Skynál szakértő Joséról. Van is benne logika, mert ismeri a bajnokságot, volt ideje mentálisan kipihennie magát, és talán pont egy ilyen habitusú fazon kellene az öltözőnk élére. Viszont elmondása szerint nem Olaszországban látja a jövőjét, a hírek szerint inkább a Real Madrid padjára feni a fogát, ahol Perez és Zidane között kezd forrósodni a levegő. Hiába égett meg csúnyán legutóbb a United padján, továbbra is a legmagasabb polcra helyezik a menedzserek között a csókát.

 

  • Spalletti. A kopasz edzőről erőteljesen pletykálnak a lapok, amire reagált is a Calcio24-nek:

Én a Milanban? Szerződésem volt az Interrel. Hagyják Giampaolót dolgozni, ő az olasz foci csiszolatlan gyémántja. Most távol vagyok a világ futballjától, és szeretnék is kimaradni belőle.

efu90oxxyaana3f.jpgLuciano új hobbi után nézett? | Fotó: Calcio24

Érdekesség, hogy amíg Spalletti ezt nyilatkozta, addig egy Bruno Longhi nevű zsurnaliszta arról írt, hogy tudja az edző barátaitól, hogy Spalletti elfogadná a Milan ajánlatát. Szóval ki tudja, mi az igazság, mindenesetre Spalletti nem biztos, hogy rossz opció lenne számunkra. Az általa leginkább preferált 4-2-3-1-es felállás egy olyan formáció, amelyet a közelmúltban egyik edzőnk sem igazán alkalmazott, holott könnyen lehet, hogy a jelenlegi kerethez ez passzolna a legjobban. Illetve ugyan eddig Olaszországban csak két Kupa, és egy Szuperkupa győzelemre futatta a tarfejű vezetőedzőtől, azért a BL-be mindig bevezényelte aktuális csapatát és a kitűzött célt abszolválta. Talán azt a tényezőt most hagyjuk, hogy utoljára a merdát irányította, a mai világban ez már nem sokat nyom a latban.

 

  • Ranieri. Korábban úgy jellemeztük, mint az ügyeletes tűzoltót, az olasz Horváth Ferit, és ez a kijelentés bizony nem áll messze a valóságtól. Ha rápillantunk edzői pályafutására azt látjuk, hogy bitang hosszú azon klubok sora, ahol alkalmazták. Elismert tréner, de körülbelül sehol sem tudta hosszabb ideig megvetni a lábát. Itáliában is edzette már többek között a Napolit, a Fiort, a Juvét, a Romát (2x) és az Intert is. Szinte csak Mi, és a Lazio maradt ki a szórásból a nagyobb olasz csapatok közül. Legutóbb a farkasok padján ült, ő váltotta Di Francescót márciusban, de a szezon végén nem marasztalták, inkább új alternatíva után néztek a fővárosiak. Ha Ranieriről beszélünk mindenképp meg kell említenünk a Leicester csapatával elért PL-bajnoki címét, amivel örökre beírta magát a futballtörténelem könyvekbe. Noha ahhoz kellett az adott évben a top-klubok bukdácsolása is, ez mit sem von le az olasz szakember érdemeiből: remek taktikát szabott a csapatának, precíz letámadással és terület szűkítéssel amellett, hogy kihozta a maximumot a játékosai képességeiből. By the way, tőle is tudunk szolgálni egy nyilatkozatrészlettel, amit a Rai Radio-nak adott a héten:

Milan? Azt szeretném, ha Giampaolo folytathatná a munkáját, hogy megmutassa kvalitásait. Nagyon tisztelem őt és remélem, megtalálja a megoldást a Milan számára. Nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg a fiatal játékos a keretben, akiket irányítani kell.

  • Gattuso. Nem vicc, ő is benne van a kalapban. Rino jelenleg a hétvégi ellenfelünkkel tárgyal, a Genovával, de a Gazzetta szerint ha a vezetőség kérné, akkor visszatérne a Milan padjára. Ezt nem is olyan nehéz elképzelni egy olyan embertől, aki lemondott a végkielégítésének egy részéről a csapat javára, ugye. Látva Giampaolo munkáját leszögezhetjük utólag, hogy hiba volt elüldözni Gattát, hisz ennél a kilátástalan, színtelen-szagtalan, semmilyen játéktól, mint amit idén nyomunk, még a tavalyi csapat is bőven jobb volt. Igaz, Gatta a taktikával hadilábon állt, de a védelmet valamelyest rendbe rakta és a játékosok is küzdöttek érte - többnyire.

efdlg0gxsaayhus.jpgMég mindig imádunk, Gatta, de a te visszatérésed lenne a legsokkolóbb forgatókönyv | Fotó: Corriere

  • Wenger. Az ő nevét is a Gazzetta dobta be, és valljuk be racionális döntés lenne a francia. Dolgozott már Gazidisszel, komoly tapasztalata van, jól bánik a fiatalokkal (ami nekünk cseppet sem elhanyagolható tényező) és szép focira törekszik. Könnyen lehet, hogy ő is csak álomkategória jelenleg, ám nem rég a Mirrornak adott interjújában elmondta, hogy közel a visszatérés. 

Mióta elhagytam az Arsenalt kaptam néhány érdekes ajánlatot, amelyeket most fontolóra veszek. Látni fognak még edzőként, de hogy pontosan mikor, azt még nem tudom. Egy kicsit élveztem a távolságot, azonban nem tudok élni azzal a gondolattal, hogy ne ülhetnék újra a padon. Tovább akarom adni a tudásomat amennyire csak lehet. Szeretném mégegyszer átélni a labdarúgás, a versenyzés intenzitását.

  • Rudi Garcia. A végére hagytuk a legnagyobb esélyest, a Lille, a Roma és a Marseille korábbi edzőjét. A Calciomercato, az ANSA, a Mediaset, a Footballitalia és a Tuttosport is lehozta, hogy ő van pole pozícióban a mágusunk helyére. Két szezont húzott le a farkasoknál, mindkettőt ezüsttel zárta a 13/14-es és a 14/15-ös szezonban. Nem olyan rossz ajánlólevél. Legutóbb a franciáknál 2 és fél idényt töltött el, és a nagy célokért küzdő Marseille-t két ötödik, és egy negyedik helyre kormányozta a bajnokságban. Ez már kevésbé cseng jól, de azért becsúszott egy Európa Liga döntő is a kékekkel 2018-ban, amire jó szívvel gondolhatnak vissza az OM drukkerei. Jó kérdés azonban, hogy a tréner, aki a Romát 2 második helyig juttatta, és a Marseille-t EL döntőbe vezényelte, az hogy a túróba tudott a relatíve szép eredményei után ilyen gyorsan megbukni a csapatainál? 

efysjt2wwaa8zud.jpgRudi Garcia lehet a kövekező mester? | Fotó: Marseille Football

Szóval van miből válogatnia a vezetőségnek, azt pedig mindenki döntse el maga, hogy melyik szakembert látná a legszívesebben, ez csak megítélés kérdése. Mi leginkább azon az állásponton vagyunk, hogy kőkeményen meg kell környékezni a nagyobb neveket, úgy mint Mourinhót, Allegrit vagy Wengert, hiszen ezeknek az embereknek az eredménylistája adná a legnagyobb garanciát a sikeres építkezésre. Azzal nem is különösebben foglalkoznánk, hogy melyik vezetőedző milyen identitást, milyen karaktert szabna a csapatnak, egyszerűen csak eredmények legyenek végre, a többi már nem érdekes. Biztos, hogy az előbb említett 3 figura szerződtetése mélyen zsebbenyúlós történet lenne, de ez az a faktor, amin többé nem szabad spórolni. Conte 10 millió körül keres a szomszédban, látjuk is az eredményét - ha tudjuk, követnünk kell ezt a példát. Persze, akkor lennénk a legdühösebbek, ha a Genoa elleni meccs után is hagynának időt Giampaolónak, ami Maldini gondolkodásából, és a Spalletti, Ranieri vagy Sacchi féle nyilatkozatokból kiindulva nem is olyan elképzelhetetlen verzió. Meglátjuk. Forza Rossoneri!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rossonerizone.blog.hu/api/trackback/id/tr7515189416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása