A városi rangadók mekkája: jön a Derby della Madonnina!

2019. szeptember 20. 10:52 - s_ben

 marco-materazzi-y-manuel-rui-costa-observan-las-bengalas-lanzadas-al-terreno-de-juego-en-un-derbi-de-milan-de-2005--afp.jpgMajd' 80 000 ember, hidegrázós atmoszféra, tapintható feszültség, lélegzetelállító szurkolói élőképek - a világ egyik legszebb stadionjában. Szombaton Derby, amihez az egyik leghálásabb feladat beharangozót írni. Kezdjük a hangolódást!

Ha tudjuk, hogy Derby hét van, lassabban telik az idő, számoljuk a napokat, és hiába rajtol el az idei BL-szezon remek mérkőzésekkel, mi nem tudunk igazán foglalkozni velük, hiszen már rég a hétvégi meccs lázában égünk, arra fókuszálunk. A városi rangadó ugyanis egy szurkoló számára az év legfontosabb meccse, álljon bármilyen helyen a tabellán, vagy legyen akármilyen formában a két csapat. Bár egyértelműen az Inter tekinthető a találkozó esélyesének, nekünk muszáj eldurrantanunk a közhelyet: ez tipikusan az a meccs, ahol bármi megtörténhet, és minden a pillanatnyi formán múlik.

Az Inter keddi betlije a Slavia Praha ellen pedig bizakodásra adhat okot, már ami a pillanatnyi formát illeti. A kuzinok a bajnokságot 3 győzelemmel kezdték (amivel vezetik is a tabellát), de ezért a Lecce, a Cagliari és az Udinese csapatait kellet két vállra fektetniük, és nem lebecsülve ezeket a gárdákat - főleg, hogy az Udinese bennünket például megfricskázott -, de az első igazi erőpróbájuk most jött el a csehek ellen, és egy kicsit felsültek. Igaz, aki látta a találkozót, az tudja, hogy a Slavia Praha finoman szólva sem csinálta össze magát a San Siróban, masszív csapat benyomását keltették, akik később könnyen borsot törhetnek akár a Dortmund, vagy a Barca orra alá is csoportjukban. Viszont nekünk most csak az számít, hogy az Inter ellen sikerült a cseheknek, és reméljük, ez szombaton visszaveti valamelyest a merdát. Egyrészt mentálisan: a footballitalia szerint például volt egy kisebb öltözői összezörrenés az 1-1-re végződő mérkőzés után Lukaku és Brozovic között, másrészt erőnlétileg: egy hajtós BL-szereplés után nem biztos, hogy a lehető legfrissebbek lesznek Conte fiai.

Ha már Conte: Az előző sorokat a pozitív szemlélet mondatta velünk, azonban elég csak az olasz edző mániákus, mindenáron győzni akaró személyiségére gondolnunk, és kicsit már is rosszabb az összkép. A csókát lehet nem kedvelni, de a megszállottsága eddig minden állomáshelyén sikerre vezette, és a Derbyn biztosan megpróbál vért itatni a játékosaival. Tulajdonképpen ez az Ő legnagyobb ismérve - sosem játszat igazán technikás, játszós futballt, ellenben annál melósabb, rakkolósabb rendszert alakít ki a csapatainál. Állítólag a keddi meccs után is az Inter edzőközpontjában aludt, mert elemzéssel töltötte az éjszakát. Brutális az ember. 

akurat_20190723090653_r82ymv.jpg

Fotó: Reuters

 

Afelől ne legyen kétségünk, hogy a védjegyévé vált 3 védős szisztémában fogja pályára küldeni az Intert, a kérdés csak az összetétel. Variált több helyen is az eddigi 4 tétmérkőzésén, és a különböző hírforrások most is más-más várható kezdőt jelölnek meg, de talán a legvalószínűbb összeállítás a következő:

3-5-2: Handanovic - Godín, de Vrij, Skriniar - Candreva, Barella, Brozovic, Sensi, Asamoah - Lukaku, Martínez.

Érdemes kiemelni az általunk is sokáig kerülgetett Stefano Sensit, aki a whoscorednél eddig toronymagasan a kuzinok legjobb játékosa, 2 gólja mellett 8.02-es átlagértéket hozott össze, ami elég bivaly. Összehasonlításképp nálunk ugyanezt a listát Calhanoglu vezeti (bárcsak viccelnék), 7.22-es átlaggal. Szóval, bombaigazolásnak tűnik a kis olasz, és utólag kicsit sajnálhatjuk, hogy az Intert választotta, mert nálunk is simán elfért volna egy olyan kaliberű középpályás, mint Ő. Viszont Bennacer személyében a mi keretünk is büszkélkedhet egy hasonló testfelépítésű duracellnyuszival, úgyhogy na, nem dőlünk kardunkba. Természetesen kulcsember lehet az Internél a rekordigazolás Lukaku is, akit a maga 100 kilójával mindenképp komoly kihívás lesz Romagnolinak féken tartani. Harmadszor pedig meg kell említeni az interesek által már csak GDS-nek becézett hátsó triót is, ami sajnos roppant jól cseng, és valószínűleg piszok kellemetlen pillanatokat fognak okozni az egy szem Pistolerónknak. 

El kell ismernünk, hogy az Internél az igéző tekintetű Marrotta, Ausilio és Zhang Contéval karöltve combos keretet rakott össze a nyáron, de itt volt elég a merda fényezéséből, kanyarodjunk rá végre a csapatunkra! 6 ponttal érkezünk a Derbyre, amire az eddig mutatott játékunkat tekintve nem panaszkodhatunk - kérdés, hogy ezúttal milyen arcunkat fogjuk mutatni most, hogy végre nem egy alapvetően betömörülő ellenféllel találkozunk.

Rengeteg a kérdőjel a felállást illetően

 

Minden lap csak találgat, egyszerűen megjósolhatatlannak tűnik jelenleg, hogy Giampaolo milyen formációban, és kiket fog pályára küldeni szombaton. A legutóbbi jelentés a Skytól érkezett, miszerint edzőnk (kapaszkodjatok meg!) 3 védős felállást választhat Conte ellen. Persze, megint bedobták a 4-3-3-at is, meglátjuk. Érdemes talán inkább kulcspontokba szedni, ami döntőfontosságú lehet:

  •  Ki lesz a jobb szélsővédő? - Calabria Hellas elleni pirosa után még nagy magabiztossággal állítottuk, hogy Contit újra láthatjuk a csapatban, de mit ad Isten, azóta komolyan képbe került a csapat svájcibicskája, Borini is a posztra. Nehezen emészthető húzás lenne az edzőtől, azt hiszem sokunknak rokonszenves Conti, intelligens, jó a passzjátéka, de emellett azt is meg kell említeni, hogy dolgozik nála a meccshiány, a védőmunkája pedig mindig is hagyott maga után kívánnivalót, és ez a két dolog simán visszaüthet egy Inter ellen. Talán a 3 védős felállást is az ő személye miatt dobta be a Sky - abban lubickolt igazán az Atalantánál, ezt ne felejtsük.

 

  •  Bennacer vagy Biglia? - Giampaolo az Udinese elleni égést követően kísérletezik a csapattal, egy részlet azonban fixnek tűnik a gondolkodásában: a 3 belső középpályás. Azt gondoltuk, hogy ebben a hármasban Bennacer helye védők előtt - főleg a Brescia ellen mutatott játékát követően - tuti lesz, de kiderült, hogy Biglia nagy kedvence az öreg Marcónak, és jó eséllyel pályázik arra, hogy újfent ő kezdjen a csapatban (calciomercato, GdS). Kiderül, előre semmiképp sem törünk pálcát az edző feje felett, mindenesetre észérvekkel elég nehezen védhető lépés lenne a részéről, ha végül az argentinnak szavazna bizalmat. Az algériai dinamikája kell az amúgy is kissé lassúcska társaságunkba, pont.

 

  •  Ki kerül be Suso és Piatek mellé? - Gyorsan tegyük hozzá: már ha bekerül, hisz amennyiben van valóságalapja a 3 védős sztorinak, úgy könnyen elképzelhető, hogy sem Paquetá, sem Rebic, sem Castillejo nem lesz a kezdőtizenegy tagja. Igaz, Paquetá szóba jöhet akár a középpályán Calhanoglu baloldali mezzala pozíciójában is. Fact: Giampaolónál eddig mindig szerepelt klasszikus támadóközéppályás a csapatban: az első fordulóban egyedüliként Suso, a másodikban Castillejót próbálta ki Suso mellett, a harmadikban pedig Paquetá volt a kis spanyol társa. Adná magát a sorminta, hogy ezúttal Rebic legyen a befutó, amiben simán lehetne is ráció: a horvát megmutatta a Hellas ellen, hogy lendületes, jól cselez és erőszakos, ami az Inter ellen, feltételezve, hogy bőven lesz sanszunk a kontrákra, valószínűleg jól jönne. Egyébként szerdán a Corriere belengette azt is, hogy Samu kezdhet trequartistaként. Tehát semmi sem biztos, de ez utóbbi szintén egy döbbenetes lépés lenne. 

 

  •  Meghúzzuk-e Theo Hernandez szerepeltetését? - Már egy hete a csapattal készül a 21 éves francia (Biglia feleennyi regenerációs idő után a kezdőben találta magát, ugye) és valljuk be, RR formája megkívánná a hadba vetését. Persze, az is jogos, hogy eddig csak 44 percet láttunk a srácból egy Bayern elleni felkészülési meccsen, de az nagyon biztató volt, és a gyorsasága aranyat érhetne a 32 éves Candreva oldalán. 

 

ee1hlskxoaeh39a.jpg

Most nehezedik csak igazán nyomás Giampaolo vállára | Fotó: MilanLive.it

 

Emberünk rághatja a körmeit, ugyanis szezon eleje ide vagy oda, bőven vannak kritizálói, egyrészt főleg az eddigi elképzeléstelen játékkép miatt, másrészt az új játékosok beépítését sem igazán szorgalmazza, és egy esetlegesen rosszul elsülő Derby után könnyen elszabadulhatna a pokol körülötte. A Milan-Inter mentális hatását könnyet szemléltethetjük a tavalyi példával: 5 meccses győzelmi szériában érkeztünk a márciusi összecsapásra, ráadásul a Gattuso-féle alakulat alig kapott gólt abban a menetelésben, de miután alulmaradtunk a városi rangadón 3 meccsen 2 vereség, 1 döntetlen volt a mérlegünk, amivel lényegében elúszott a BL. Röviden: a Derby az Derby, egy rossz eredmény nem csak a szurkolókat törheti meg, hanem az egész csapatot is. Úgyhogy Giampaolónak vigyáznia kell, nagy a tét, de bízzunk benne, hogy minden jól alakul szombat este.

Akiktől sokat várunk

 

Elsősorban Krzysztof Piatek. A múlthéten végre újra betalált, átszakadhatott nála a gát. Fentebb ugyan említettük, hogy várhatóan komoly nehézségekkel kell majd szembenéznie az Inter védők szorításában, de azt is érdemes hozzátenni, hogy a lengyel pont azokban a szitukban érzi jól magát, amikor egy kis terület nyílik előtte és befuthatja azokat - emlékezzünk csak a Napoli elleni duplájára a Kupában. Conte csapata nyilván szervezetten fog védekezni, de arra számíthatunk, hogy a támadásban megpróbálják átvenni a kezdeményezést, akkor pedig benne lesz a meccsben a kontralehetőség számunkra, amivel Pjonát megindíthatjuk.

Donnarumma. A még mindig csak 20 éves kapusunk idei formájától megőrülsz: több, mint 80%-os védési rátája van, aminél nincs jobb teljesítmény az európai topligák egyik kapusánál sem. Nagy szükség van rá, hogy a kuzinok ellen elgurítsa a gyógyszert, és kivédje a szemüket is.

Romagnoli. A legutóbbi, márciusi Madonninán két gólban is benne volt, ez biztosan nem fog beleférni Tőle holnap. Ezúttal császárnak, igazi vezérnek kell lennie a pályán Capitanónak.

A beharangozó végéhez közelítve jöjjön pár videó, ami biztosan fokozza a tűket a seggünk alatt:

Gólösszeállítás a 2003-2012 közötti meccsekről. Felejthetetlen korszak.

 Angolosok előnyben: A COPA90 népszerű magazinos műsora a világ összes Derbyjét megpróbálta bemutatni, ez az epizód a Madonnináé. A kisinterjúkkal baromi jól átadja a feelinget, a meccs jelentőségét a szurkolók számára. Mustwatch.

 

Zárásként az így is hosszúra sikeredett beharangozó végére beleszőnék egy kis személyességet is a posztba, ami miatt bízom a jó eredményben szombaton. Négyszer fordultam meg Milánóban, a Derbyn először két éve - akkor annyira magával ragadott a hangulata, hogy megfogadtam, minden évben ellátogatok a "hazai" meccsre, de idén közbejött egy fontos esemény, ami miatt sajnos ki kell hagynom. Na most, igazi fekete ló vagyok a csapat számára, 2 vereség és 1 döntetlen a mérlegem, ráadásul grátiszként becsúszott az Astori-haláleset miatt elmaradt mérkőzés túrája is a zsákba - szóval ha van sorszerűség, akkor most minden klappolni fog a srácoknak, és nyerni fognak, most, hogy nem vagyok ott. Holnap 20:45-től kiderül.

Forza Rossoneri!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rossonerizone.blog.hu/api/trackback/id/tr8515130760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása