A Milan 20 legnagyobb kutyaütője az elmúlt 15 évben

2019. november 07. 08:53 - s_ben

kutyy.png11 fordulót követően 13 ponttal és 11 rúgott góllal állunk, ráadásul a sorsolásunk sem kifejezetten kedvező a következő hetekben - minden okunk megvan arra, hogy depresszíven tekintsünk a szezon hátralévő részére, ám ilyenkor tud nagyon jó segítség lenni a humor, így összeírtunk egy listát, amelyben egy kicsit önmagunkat kigúnyolva felsorakoztattuk a Milan 20 legmihasznább, legsemmirekellőbb játékosát az elmúlt 15 évből. 

A Milan történetének legkiválóbb játékosairól szóló összeállításokat már valamennyire megszokhattuk, 6 aranylabdásunkkal és a tömérdek legendánkkal valóságos kincsesbánya a klub, azonban a jelenlegi siralmas helyzetünkben egy ilyen lista talán csak még jobban lelombozna bennünket a szomorú valóság felismerésével - nekünk most egy rendhagyó listára van szükségünk, hogy egy kicsit felviduljunk.

Először is, nyilván nehéz lenne konkrét feltételrendszer szerint megírni egy ilyen listát, így ez abszolút szubjektív összeállítás. Másodszor, azért 15 év, mert csak olyan játékosokat akartam feltüntetni, akiket láttam is élőben Milan mezben (hallottam például Roque Juniorról, Javi Morenóról, Jose Mariról vagy Ibrahim Baról, hogy büntettek a csapatnál, de nem akartam videókra, vagy más véleményére hagyatkozni). Vágjunk is bele, csekkoljunk a kutyaütőinket!

20. Zeljko Kalac

kalac-getty.jpg

A Milan ausztrál óriásával nyitunk, akit hazájában Póknak becéztek, mi pedig inkább csak Kalácsnak hívtuk. Ha nem lett volna a több mint két méteres magassága, és a borzasztó nagy karfesztávolsága, valószínűleg sosem kerül a csapat alkalmazásába, azonban Dida sérülései, és formaingadozásai miatt 2005 és 2009 között még 38 meccsen védte is a kapunkat. Nem akarunk igazságtalanok lenni, voltak jó meccsei, de a Chelsea elleni bakija jól szemléleti, hogy milyen viszonyban volt a labdával, szabályosan rettegtünk, ha lábbal kellett játékba avatkoznia a palinak. 

19. Mattia Destro

gettyimages_464122156.jpg

A Milan kilences mezét SuperPippo óta páran már meggyalázták, és Destro volt az egyik, akinek a hátát piszkosul égette. A Romától a '14-15-ös idényre kölcsönben érkezett támadóval kapcsolatban olyan érzésünk volt, mintha be lenne oltva gól ellen, de 15 meccsen hármat csak sikerült valahogy összeszerencsétlenkednie, mielőtt visszapostáztuk volna a farkasoknak.

18. Daniele Bonera

bonera.jpg

Biztos vagyok benne, hogy Lord Bonera sokatoknál egy jóval előkelőbb pozícióban foglalna helyet ezen a listán, egészen elképesztő, hogy a fazon a maga képességeivel 2006-tól 2015-ig meg tudott maradni a klubnál, és 152 meccsen húzhatta magára a piros-fekete színeket. Univerzális védő volt, láttuk a jobb oldalon, középen és olykor a bal oldalon is - egy volt csak fix, hogy mindenhol életveszély volt. Védőtársai esetleges rapszodikus formája vagy sérülése volt a melegágya a jó Danielének, egyébként örök csereember volt a csapatban. 18. helyét azzal indokolom, hogy voltak azért jobb periódusai is, és ironikusan az évek során minden hibájával együtt közel került a legtöbb szurkoló szívéhez.

17. Cristian Zaccardo

cristianzaccardocropped_ztzxxlzltnux1btmw6ym7l2ht.jpg

Zaccardo a Palermo színeiben még 2004 és 2007 között szép időket élt meg, tagja volt az Azzurrinak is, de mire hozzánk került a Parmából, már bőven egy zenitén túllévő, kiégett játékos volt. Később a csapat próbálta korrigálni a hibáját és kiebrudalni a keretből a védőt, ám két évig nem sikerült rásóznunk senkire, aztán ingyen a Carpiban kötött ki. 15 meccs így is jutott neki, hogy megmutassa alkalmatlanságát.

16. Luca Antonini

gettyimages-104481910-e1559581937251.jpg

Amikor a hülyeség szorgalommal párosul, valahogy ez jut eszünkbe a jó Lucáról. Körülbelül fogalma sem volt a futballról, de cserébe mindig lelkesen felszántotta a gyepet. Ő is egy igazi túlélő, csodaszámba ment, hogy 2008-tól 2013-ig kerettag volt a Milanban. Sőt, 81 meccsével viszonylag sűrűn láttuk pusztítani. Ronaldinhóval mondjuk remek kis párost alkottak a baloldalon: a brazil jellemzően egy átmulatott milánói éjszaka után az életéért küzdött a pályán állófocival, de zsenialitásának köszönhetően nemritkán megtalálta a csetlő-botló Antoninit parádés passzokkal, aki persze rendre elszórakozta azokat. 

15. Johann Vogel

833c7b11a7292d84f39ced34ae09ed5b.jpg

A vezetőség 2005 nyarán úgy gondolta, hogy a távozó, szintén jó nevű Vikash Dhorasoo helyét a padon nem hagyja kihűlni, és a PSV-ben viszonylag stabil teljesítményt nyújtó Vogelt ülteti le a helyére. Az akkori, bivalyerős középpályánk szintjéhez a svájcinak hozzá sem sikerült szagolnia, kilógott a csapatból, viszont epizodistaként így is kapott 14 meccset, aztán a Betishez sikerült lepasszolni cserealapként R. Olivieráért, aki ugyancsak könnyen helyet kaphatott volna ezen a listán.

14. Kevin Constant

kevin-constant.jpg

Constantnak voltak kirívóan jó meccsei a Milannál, ugyanakkor afelől nincs kétség, hogy ő sem állt sorba, amikor a játékintelligenciát osztották, és fájt nézni a balszárnyunkon nem sokkal a '11-es Scudetto után Zambrotta helyén. A francia is minden idők mercatójának, a '12-esnek az egyik szerzeménye - Isten tudja mit adtunk a fiókcsapat Genovának, hogy átemeltük ezt a csókát tőlük, aztán még két évig 45 meccsen vert minket a sors vele. Ma 32 éves korára a nívós és hangzatos, perzsa Tractor csapatánál tölti idejét.

13. Amantino Mancini

14_amantino_mancini_milan_ansa.jpg

Marcio Amarosót is nyugodt szívvel felvéshettük volna a listánkra, mint brazil támadót, de Mancinira esett a választásunk, méghozzá a 13. helyen. A karrierje legszebb napjait Romában megélő játékost (minden bizonnyal ez a Lyon elleni találata ugrik be először az embereknek róla - annál a biciklicselnél bizony nem esett le a lánc) Leonardo hívta a csapathoz 2010-ben, de csak 7 meccsen jutott szóhoz, és azokon árnyéka volt önmagának, mintha elfelejtett volna focizni. Ráadásul külön citromdíjas a 2 év börtönbüntetése miatt, amit nemierőszak miatt róttak rá a Milanban töltött ideje alatt.

12. Alessandro Matri

matri-ac-milan.jpg

Sok olyan olasz támadót ismerünk, aki körülbelül úgy váltogatja a klubjait, mint más az alsógatyáját, hát a saját nevelésű Matriból is ilyen figura lett az évek során. Matri 2013 nyarán Allegri kifejezett kérésére (Max még a Cagliarinál együtt töltött idő alatt kedvelte meg) érkezett a Juvétól 11 millió euróért, de  mintha elátkozták volna, hullagyenge teljesítménnyel hálálta meg a belé fektetett bizalmat. Később kölcsön adtuk a Fiornak, a Genovának, a Juvénak, majd a Laziónak is, de senkinek sem kellett, és végül a Sassuolo vitte el a nyakunkról.

11. Didac Víla

ac-milan-didac-vila.jpg

Egy újabb jómadár, akiről elképzelésünk sincs, hogyan kerülhetett a klubhoz. Galliani mindenesetre 2011-ben elhozta az Espanyolból, aztán gyorsan eszmélte is a hibáját és visszaküldte a katalánokhoz kölcsönben. Ugyan később 1 meccs erejéig kipróbáltuk, inkább gyorsan úgy döntöttünk, hogy jobb volt a srác távol Milánótól: elküldtük a Betishez, az Eibarhoz, mígnem valahogy az AEK Athén volt olyan kedves, hogy végleg megszabadított minket a spanyoltól. 

10. Philippe Senderos

philippe_senderos_milan_getty_images.jpg

Szerettük volna azt hinni, hogy a svájcival igazoltunk 2008-ban az Arsenaltól egy kőkemény, új Jaap Stamot, de hamar rá kellett jönnünk, hogy ez a srác egy két lábon járó szerencsétlenség. Az általunk Szenderózsinak is becézett védő a bizonytalanság és a sutaság illusztrációja lehetne a szótárban - nem is ragaszkodtunk hozzá, 1 idény és 14 meccs után búcsút vettünk tőle.

9. Leonel Vangioni

5958f306f73e4f6188000001.jpg

Amikor Dél-Amerikából igazolunk játékost, mindig abban bízunk, hátha a vezetők, a scouterek jó szemmel kifognak egy csiszolatlan gyémántot: így voltunk Vangionival is, amikor 2016-ban megszereztük a River Plate-től, de csúnyán befürödtünk az argentinnal. Sokáig úgy tűnt, egyáltalán nem is látjuk a csapatban, Montellánál a legutolsó opció volt a baloldalra, aztán a sérüléscunamival eljött az ideje, ám utólag azt mondhatjuk, bár ne jött volna el. Nem volt már siheder a csávó nálunk, épp ezért nem gondoltuk volna, hogy gőze nincs a védekezésről, úgy szédelgett a balszélen, mint aki azt se tudja, milyen rendezvényen van, és még a halvérű, alibikirály De Scigliót is visszasírtuk a helyére. Egy év után lépett is Mexikóba. 

8. Taye Taiwo

dw4bbkewkaezjyy.jpg

Amit abszolút nem láttunk jönni. Taiwo érkezését Mexés-szel karöltve nagy reményekkel jelentette be 2011 májusában Allegri, és mi is azt hittük, hogy a Marseille-ben még csapatkapitányi karszalagot is hordó, félelmetes szabadrúgásairól híres nigériai szörnyeteg hosszú évekre megoldja a balbekk posztunkat, de nem így lett. Nagyon nem, totális csőd volt a pali, mindössze 4 meccsen szerepelt a csapatban, és előbb a QPR-nak (ahonnan vissza sem akart jönni), majd a Dinamo Kijevnek adtuk kölcsön, később pedig csak a török Bursaspor látott benne lehetőséget, hogy végleg elvigye tőlünk. 

7. Oguchi Onyewu

oguchi_onyewu_derby.jpg

A klubok gyakran esnek abba a hibába, hogy egy játékos képességeit egy jól sikerült válogatott szereplés után tévesen ítélik meg - tipikusan így jártunk mi is Onyewuval, amikor a védő a 2009-es Konföderációs-kupán ezüstérmet nyert Amerikával. A verőember alkatával együtt ez már elég is volt Gallianinak ahhoz, hogy behálózza magának. Igaz, egy sérülés is hozzájárult ahhoz, hogy végül egy tétmeccset sem játszott le nálunk, de a tény az, hogy mindössze annyit tudott felmutatni a milanos pályafutása alatt, hogy edzésen összeverekedett Ibrával. A svéd elmondása szerint majdnem megölték egymást, és 10 ember sem tudta szétválasztani őket... Mondjuk ezt simán el is tudjuk képzelni.

6. Digao

digao-milan.jpg

Nem Donnarumma az egyetlen, aki megkérte a klubot, hogy szerződtessék a testvérét, Kaká is így tett 2005-ben Digaóval. Fogalmazzunk úgy, hogy a Leite családban minden futballtudás Rickybe szorult, mert az öccse katasztrófális hátvéd volt. 2011-ig állt a klub alkalmazásában, folyamatosan kölcsön adogattuk kis csapatoknak, és még azok is csak elvétve adtak lehetőséget a brazilnak, a portugál Penafielt leszámítva. Egy 2007-es Olasz Kupa meccsen azért bedobtuk a mélyvízbe - itt lett nyilvánvaló, hogy pályát tévesztett a brazil, mindkét kapott gólunkat egy rendkívül pengés mozdulata előzte meg.

 5. Alessio Cerci 

hi-res-2b054844e2146273d2349c5f5ba9fcd7_crop_north.jpg

Jönnek a nagyágyúk. Cerci fejéről csak egy csörgős sipka hiányzott, de így is tisztán átjött nekünk, hogy bohócnak érkezett a San Siróba, és a 2015-16-os idényben viszonylag sok (29) fellépési lehetőséget kapott. A fürtös szélső megbukott már az Atleticóban is, a matracosoknál mindössze 7 meccsen szerepelt, mi pedig azt hittük, hogy csak Spanyolország nem feküdt neki, pedig dehogy... Azóta is rémálmainkban kísértenek a silány 1 az 1 elleni próbálkozásai.

4. Andrea Bertolacci

bertolacci.jpg

Természetesen Bertók '20 millió' Laci sem hiányozhat a listánkról. Rejtély, hogy Gallianiról - aki a kukázásairól is híres volt - miként tudott legombolni a Roma ekkora összeget egy ilyen kritikán aluli képességekkel rendelkező játékosért. Mindenesetre biztos jót röhögtek rajtunk, mert a jó Andreának még a mozgása is világéletében olyan volt, mintha összeszarta volna magát. 2015 és 2019 között, 4 év alatt azért sikerült kétszer kicsapnia az asztalra a hímvesszőt, és bevennie az ellenfél kapuját.

3. Nikola Kalinic

news-cu-infortunio-kalinic.jpg

A frenetikus NK7 - ugye az a forma, akit a VB-ezüstérmes Horvátország hazaküldött oroszországi edzőtáborából. A világ akkor talán kicsit meglepődött ezen a híren, mi Milan drukkerek már aligha, hisz pontosan ismertük a bicskanyitogató, suttyó mentalitását, amit ráadásul botrányos helyzetkihasználással ötvözött - a videóra csak a legbátrabbak klikkeljenek rá, könnyen gyomorideget okozhat még most is. 

2. Djamel Mesbah

mesbah_milan.jpg

Nem tudjuk, hogy kinek az őrült ötlete volt a Leccétől elhalászni ezt az algériai fenegyereket, de a klub történelmének egyik legnagyobb viccét sikerült vele összehozni. Akkor tudtuk meg, hogy "a vaktyúk is talál szemet" közmondás nem csak egy levegőbe puffogtatott valami, amikor egyszer Djamel papa egy csukafejessel bevette a Juventus kapuját (ő sem hitte el, hogy ez megtörtént vele). A 2012-13-as szezonban 13 meccsén a totális fogalmatlanság megtestesítője volt ez az ember a balszárnyunkon. 

1. Bakaya Traoré

bakaye-traore-768x512.jpg

És akkor jöjjön az aranyérmesünk, a legnagyobb bohóc, Traoré. Valószínűleg a mali 2012-es szerződtetésében az volt perdöntő Gallianinál, hogy ingyen volt - megpróbálta a kopasz, hátha bejön, de egy életre megtanulhatta, hogy bizony nem hülyeség scouterekkel megfigyelni egy játékost, mert a jó Bakaya úgy került a Milanhoz, hogy nemes egyszerűséggel nem tudott focizni. Csak nézzünk rá erre a fotóra... A hihetetlen, hogy 7 alkalommal ölthette magára a piros-fekete mezt, vagyis hétszer próbált az őrületbe kergetni bennünket. Mondjuk az sem semmi, hogy ezt a manust valahova eltudtuk sózni, de szerencsénkre kiderült, hogy Törökországban a Bursaspornál vakok intézik a transzfereket.

A listánkról olyan spílerek maradtak le, mint Poli, Legrotaiggle, Mauri, R. Oliveira, Amoroso, Dhorasoo, Pancaro, Emerson vagy Favalli.

Nálatok hogy festene ez a lista? Kiket hiányoltok? Írjátok meg - reméljük, sikerült mosolyt csalni az arcokra!

Felhasznált források: transfermakt, wikipedia 
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rossonerizone.blog.hu/api/trackback/id/tr2915292242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztián Kosztolánszki 2019.11.07. 10:05:58

Fiuk ez a cikk nalam 10/10 lenne mert nagyot rohogtem rajta igy reggel, azonban csak egy 8-as osztalyzatot adnek ra mert egy oriasit hibaztatok azzal hogy Niang meg csak a kimaradtak kozott sincs

s_ben 2019.11.07. 15:38:44

@Krisztián Kosztolánszki: Abszolút jogos, nem is értem, Niangot hogy tudtam kihagyni a felsorolásból. Valamiért úgy emlékeztem, hogy a "rúgd és fuss" játéka ellenére relatíve sok gólt rúgott nálunk, de most lecsekkoltam és azzal a 8 találatával bizony simán ráfért volna a listára. :)

webezek 2019.11.07. 19:52:38

Tényleg mókás összeállítás, de csak utólag mosolygok rajta. Idevehetném még akár a jó öreg Essient is, vagy José Sosa-t, a legendás Matias Silvestre-t, Coppolát.

s_ben 2019.11.07. 22:26:18

@webezek: Jogos, jogos. Silvestre… Te jó ég, hogy maradhatott le a listáról, a kuzinoknál szinte örömtáncot jártak, hogy átigazoltuk tőlük azt a világtalant.

madbalee 2019.11.08. 11:21:20

Esajas hianyzik nekem, bar ö nem vett el jatekperceket masoktol...
süti beállítások módosítása